Descriere

admin
Site Admin
Mesaje: 6
Membru din: 30 Mar 2015, 17:32

Descriere

Mesajde admin » 31 Mar 2015, 09:54

Proiectul vizează documentarea istoriei culturale a minorităților etnice din regiunea Sud-Vest Oltenia, dintr-o perspectivă multidsicplinară (religie, antropologie socială și culturală, etnologie, sociolologie, onomastică – toponimie -antroponimie, istorie culturală, grafică etc). Proiectul este necesar, deoarece până în momentul de față nu s-a realizat niciun studiu multidisciplinar pe tema vizată. Există analize sau studii disparate, despre o etnie (spre exemplu, despre italieni), din perspectivă pur istorică, sociologică sau culturală. În Oltenia, deși minoritățile etnice au contribuit la patrimoniul cultural regional (arhitectură, muzică, meșteșuguri), proba acestei moșteniri rămâne la îndemâna câtorva specialiști, nefiind vizibilă publicului larg.
Regiunile cu o mai mare diversitate etnică din România sunt: Transilvania, Banatul, Bucovina şi Dobrogea. În zonele cu diversitate etnică mai redusă, precum Oltenia şi Moldova, se constată o deschidere mai restrânsă a publicului larg faţă de pluralismul etnic, fapt ce motivează abordarea proiectului actual.
În regiunea Oltenia întâlnim: minorităţi naţionale mai numeroase (rromi) şi mai puțin numeroase (bulgari, greci, evrei, italieni, cehi, armeni, albanezi, sârbi) care au tradiţii culturale, lingvistice şi religioase specifice. La nivelul anului 2011, conform statisticilor oficiale, în județul Dolj se înregistrau după etnie: 29839 rromi, 192 maghiari, 134 macedoneni, 99 sârbi, 91 greci, 68 italieni, 65 bulgari, 60 germani, 60 evrei, 46 turci, 17 ucraineni, 11 ruși-lipoveni, 16 ceangăi și câteva persoane (sub 10) din fiecare din următoarele etnii: polonezi, croați, tătari, slovaci (conform raportului Comisiei Centrale pentru Recensământul Populației, publicat în 2012).
Aceste minorităţi etnice au imigrat din motive diverse, în anumite perioade istorice. De-a lungul timpului s-au format câteva generaţii de minoritari etnici. Ajunşi într-un spaţiu nou, principalul mod de a trăi și a se adapta a fost revalorizarea meseriei pe care o practicau. Astfel, rromii s-au ocupat cu prelucrarea metalului (argintari, cositorari, fierari, potcovari), a lemnului, a lutului (cărămidari). Întâlnim şi rromi lăutari (care au influențat patrimoniul muzical regional), ursari sau tismănari. În acelaşi timp şi italienii erau vestiţi pietrari, zidari, armenii cunoscuţi ca fiind buni negustori (cafegii), evreii erau bancheri sau aveau afaceri cu băcănii, cârciumi, albanezii se remarcau a fi buni plăcintari, bulgarii erau zarzavagii, sârbii negustori etc. În ultimele decenii, se păstrează partea activă, mai precis tehnicile meseriilor. Pe teritoriul Olteniei se păstrează încă probe ale măiestriei acestor profesii: clădiri executate de meșteri italieni în perioada interbelică, cafenele deținute de etnici armeni etc.
Prin acest proiect ne propunem să revitalizăm această moștenire culturală și să o integrăm într-un circuit cultural, accesibil atât specialiștilor, cât și publicului larg. Instrumentele de lucru și livrabilele proiectului vor lua forme atractive și actuale: vom realiza un ghid interdisciplinar (însoțit de un DVD) care să contureze un profil identitar și să cuprindă moștenirea culturală a minorităților, într-un context al diversității culturale, vom înființa o Colecție a minorităților din Oltenia (găzduită pe durata a minim 5 ani de către universitatea solicitantă), vom crea o bază de date bilingvă a minorităţilor (rural şi urban) din Oltenia, ce va cuprinde o radiografiere trecut-prezent. Având în vedere faptul că lucrăm în mod curent cu tinerii, vom transpune lecțiile învățate în metodologia prezentului proiect. Astfel, chiar dacă metodele de lucru vor fi unele științifice (cercetarea de arhivă-repertoriu folcloristic, chestionarul; ancheta de teren; analiza documentelor istorice), rezultatele vor fi prezentate într-o formă accesibilă și inclusivă. Astfel, colecția va avea un caracter interactiv, dinamic, ghidul va avea un format atractiv din punct de vedere vizual, DVD-ul va conține montaje profesioniste, baza de date va fi ușor de utilizat de orice persoană care dorește să se informeze în domeniu, iar campania de comunicare în domeniul culturii și mijloacele de asigurare a vizibilității proiectului vor viza inclusiv media online, media neconvenționale etc.

Înapoi la “Revitalizarea și promovarea patrimoniului cultural al minorităților din Oltenia în contextul diversității culturale”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron