Revitalizarea și promovarea patrimoniului cultural al minorităților din Oltenia în contextul diversității culturale

Finalizarea organizarii colectiei permanente „Revitalizarea şi promovarea patrimoniului cultural al comunităţilor etnice din Oltenia”
24 Feb. 2016


In data de 24 februarie 2016 a fost deschisa publicului colectia permanenta „Revitalizarea şi promovarea patrimoniului cultural al comunităţilor etnice din Oltenia”,  organizata in cadrul activitatii A6. Producția de bunuri și servicii referitoare la cultura minorităților, inclusiv a minorității rome din Oltenia – A6.2. Desfășurarea propriu-zisă a colecției și a evenimentelor.

Colectia a fost organizata de catre expertul curator in colaborare cu mangerul de proiect. Scopul organizarii acestei colectii este valorificarea și revitalizarea diversității culturale a etniilor și îmbogățirea patrimoniului cultural al regiunii.

Pentru organizarea colectiei expertul curator a parcurs o serie de etape complexe: alcătuirea și parcurgerea bibliografiei generale asupra temei; harta principalelor comunități etnice din Oltenia; chestionare de cercetare asupra temei; sinteze teoretice și fotografice asupra costumelor si obiectelor tradiționale ale etniilor: bulgari, romi, greci, albanezi, macedoneni, italieni, sârbi, etc.

Universitatea din Craiova gazduieste expozitia în patru săli de la etajul Casei Universitarilor din Craiova, calea Unirii nr.57 – cladirea care adaposteste colectia este de asemenea o cladire monument, cu valoare istorica si arhitecturala deosebita.

Expoziţia „Revitalizarea şi promovarea patrimoniului cultural al comunităţilor etnice din Oltenia” se referă la viaţa socio-culturală, în special, a celor 10 etnii care au trăit şi trăiesc în Oltenia: rromi, macedoneni, evrei, italieni, bulgari, greci, cehi, armeni, albanezi, sârbi.

Tipurile de obiecte expuse pentru a sugera sau defini identitar (mentalitar, religios etc.) etniile minoritare sunt următoarele: costumul popular etnic în forme mai vechi sau mai noi; ţesăturile de interior (covoare, carpete, altele...); ceramica decorativă; obiectele din metal decorative sau utilitare; obiectele de cult specifice (icoane, pistornice etc.); documente istorice, culturale, sociale; obiecte de podoabă şi decorative; fotografiile; fie originale, fie copii.

Cât priveşte patrimoniul imaterial el va fi sugerat prin sărbători, prin cântec, prin jocurile tradiţionale, prin riturile şi ritualurile de trecere sau calendaristice, materiale care vor fi proiectate in cadrul colectiei si redate prin filme, documentare, inregistrari ale evenimentelor realizate in cadrul proiectului.

Colectia permanenta este deschisa spre vizitare publicului, in mod gratuit, pe perioada implementarii proiectului si va ramane deschisa publicului inclusiv dupa finalizarea implementarii proiectului. Programul de vizita al colectiei este: de luni -vineri intre orele 09.00-15.00 si sambata si duminica intre orele 09.00-14.00.

Inapoi